utorak, 8. srpnja 2014.

Veličina nije važna, važna je tehnika :)

Moram vam se pohvaliti da sam bila na vrlo ugodnoj Samsungovoj presici gdje smo mi kolege novinari mogli pobliže pogledati dva noviteta Samsung Galaxy Tab S u ležernoj atmosferi uz kavicu. Budući da je Samsung Galaxy Tab S raspoloživ u dvije veličine - 10.5" i 8.4" - a s potpuno istim specifikacijama, malo sam se zadržala u razgledanju onog ženstvenijeg, manjeg modela u bijeloj boji. Obje verzije pokreću Android 4.4 KitKat, imaju SuperAMOLED zaslon WQXGA rezolucije 2.560 x 1.600 pixela, čime ostavlja iza sebe neke vodeće modele, imaju 3GB RAM-a i 16 GB/32 GB memorije (dodatno proširivo MicroSD karticom 128 GB). Dakle, veličina, boja, memorija i način spajanja su jedine stvari o kojima trebate razmisliti pri odabiru ovog uređaja. Morala sam se fotkati s ovim prekrasnim Samsungovim tabletom, samo da vidite kako izgleda vrlo otmjeno i kako lijepo leži u ruci. Tablet je vrlo tanak i lagan. S nepunih 300 g i 6.6 mm debljine lako stane u prenapučenu i ionako tešku žensku torbu. Da, definitivno se mogu zamisliti s njim. Kolega iza mene drži veći model, koji je nešto teži, ali ništa što jedna dama ne bi mogla ponijeti sa sobom.



Svojom rezolucijom Samsung Galaxy Tab S nadmašuje iPad Retinu (2.048 x 1.536) i Sony Xperia Tablet Z (1.920 x 1.200 pixela). Navodim ova dva modela jer su mi svojevremeno škakljali maštu. U uvjetima prirodne rasvjete boje su mi bile stvarno krasne, a i kad je bio okrenut prema svjetlu, slika se doimala dosta dobrom. Odaziv na dodir je ugodan i brz, cjelokupni dojam je odličan.



Boja ovog modela je elegantno bijela. Druga raspoloživa boja je titan-crna. Home, back i meni tipke pozicionirane su sprijeda ispod zaslona. Otraga ćete naći dva utora koji služe tome da preko njih spojite tipkovnicu ili navlaku, to su dva nenametljiva kružna oblika koje možete vidjeti na fotografiji. Nisam vidjela kako tablet uživo izgleda sa zaštitnom navlakom, niti sam imala prilike vidjeti pripadajuću tipkovnicu, ali nadam se da su oba dodatka izvedena s puno stila i da je tipkovnica ugodna za rukovanje.



Jako, ali stvarno mi se jako sviđa razlučivost kamere od 8.1 MP s LED bljeskalicom. Podosta tableta zaostaje s kvalitetom kamere, što je po mojem mišljenju šteta, jer vjerujem da je mnogima kamera bitna pa bila ona na mobitelu ili na tabletu. Prednja kamera ima očekivanih 2.1MP. To je lijepi skok u odnosu na prethodni model Samsung Galaxy Tab 4 s 3MP na stražnjoj i 1.3 MP na prednjoj kameri. Možete vidjeti kako je neobičan luster na fotografiji desno prikazan vrlo oštro i detaljno. Snimila sam prikaz fotografije na tabletu i motiv za usporedbu. Fotografiju gore lijevo netko je, čini mi se, snimio s bljeskalicom, potpuno nepotrebno jer se dobilo zamućenje.


 
Tablet je vrlo lagan, teži samo 294 g i ima dimenzije (212.8 x 125.6 x 6.6 mm) dok 10.5-inčna verzija teži 465 g (247.3 x 177.3 x 6.6 mm). Za usporedbu, možete ih vidjeti zajedno na slici desno. Rub zlatno-bakrene boje lijepo se uklapa u cjelokupni dizajn bez obzira radi li se o bijeloj ili crnoj boji. Maska je rupičasta, kao što se može vidjeti na prethodnim Samsungovim modelima pametnih telefona i tableta. Sa strane se nalaze power tipka, tipka za glasnoću, utor za slušalice i utori s poklopcima za micro USB i punjač te micro SD karticu.


Ovaj uređaj krasi brzi Octa core procesor, 1900 MHz, ARM Cortex-A15 & ARM Cortex-A7. Kapacitet baterije je 7900 mAh i zahvaljujući Ultra Power Saving načinu rada (koji ima i pametni telefon Samsung Galaxy S) u svojem tabletu možete dugo uživati. Na internet se moguće spajati Wi-Fi ili LTE vezom, pa samo ne zaboravite da postoje verzije uređaja samo sa Wi-Fi i sa obje vrste veze.
Tablet ima i fingerprint reader, i ono što je meni također jako važno - onscreen multitasking. I da za kraj dodam jednu korisnu informaciju za mame i tate. Znate kako klinci vole dirati sve uređaje i nemoguće ih je odvratiti od njih. Ovdje vam je na raspolaganju i kids mode koji štiti vaš tablet od gubitka podataka i postavki te čini sadržaje neprimjerene djeci nedostupnima.

Najniža cijena: 8.4" verzija s 16 GB memorije i samo s Wi-Fi vezom (3.399 kn)
Najviša cijena:10.5" verzija s 32 GB memorije te Wi-Fi i LTE vezom (5.419 kn)