subota, 1. ožujka 2014.

Analogni Instagram

Svi volimo kamerom bilježiti svoje dogodovštine, no ponekad našim fotkama nedostaje ono nešto. Danas su nam na raspolaganju programi sa filterima koji i onima najnesposobnijima "izvlače" fotke i daju im neki posebni štih. Ne postoji vlasnik pametnog telefona koji nema aplikaciju Instagram, Pixlromatic ili nešto slično. No to je već tako "out". Ako ste pravi fotografski entuzijast, i htjeli biste uživati u stvaranju ludih fotografija na koje ćete biti ponosni, uključite se u trend lomografije.


Ovaj pokret nastao je početkom devedesetih kada su dvojica austrijskih studenata na odmoru igrom slučaja bili prisiljeni kupiti jeftin ruski analogni fotoaparat proizveden u tvornici optike Lomo. Fotke koje im je napravio ovaj "idiot" toliko su im se svidjele zbog svojih nesavršenosti da su odlučili pokrenuti proizvodnju replika analognih fotoaparata koji korisnicima pružaju mogućnost kreiranja raznih efekata, poput prezasićenih boja, višestruke slike, fisheye efekta i slično. Pod motom "Ne razmišljaj, samo snimaj" lomografija se razvila u pravi svjetski umjetnički pokret, filozofiju, osobito omiljenu među hipsterima koji obožavaju sve što je retro i otkačeno. Skenirani film sa svojim uratcima možete uploadati na www.lomography.com i podijeliti ih s drugima. 

I sama sam imala prilike isprobati jedan od najomiljenijih modela Fisheye 2, iz limitiranog izdanja Brut. Leća s kutem od 170 stupnjeva hvata svijet u jedinstvenu kompoziciju. Blenda može fiksna, zatim f/8 s brzinom zatvarača 1/100, može biti u položaju za dugu ekspoziciju ili pak snimati s višestrukom ekspozicijom. Kamera ima integrirani fleš, ali i mogućnost postavljanja vanjskog preko vrućeg kontakta. S ovom simpatično dizajniranom kamerom sigurno ćete biti zamijećeni i dati svojim doživljajima analognu instagram dimenziju!


Film je još na razvijanju, no rezultati će biti uskoro!