ponedjeljak, 31. ožujka 2014.

Za one s malo vremena i malo mjesta

Kao zaposlena žena, a odnedavno i majka, sa zanimanjem sam isprobala kako izgleda provesti dan s Philips Multicooker uređajem. Zanimalo me bi li ga mogla svrstati u kategoriju s portabl pećnicom i pekačem kruha ili ovaj uređaj ipak može učiniti i nešto više. Spretan, ne prevelik i lagan, vanjštinom me podsjetio na glazbene mini-linije, zbog zaslona i praktične ručke kojom ćete ga lako ponijeti svuda sa sobom gdje ima struje - primjerice na izlete, u vikendicu ili kampericu. Ta mi je svrha prva pala na pamet kad sam vidjela ovaj uređaj. Idealan je za studente, podstanare i moderne nomade.


Philips Multicooker doista je pravi mali kulinarski jukebox - jer može pripremati gotovo sve kategorije jela: juhe, variva, rižu, tjesteninu, meso, ali i jogurt, džem i kolače. Ne morate se bojati, u knjižici s receptima naći ćete detaljne upute za pripremu! Uz dvanaest načina pripreme možete iskombinirati 27 jela, a kad steknete malo iskustva, i više. U privlačnom modernom kućištu nalazi se petlitarski teflonski lonac s oznakama za mjerenje koje vam pružaju kontrolu količine namirnica i vode. Jednostavne kontrole omogućuju razne načine pripreme: kuhanje, pirjanje, pripremu na pari, pečenje, pripremu jogurta, džema, pilava, umaka... Nakon završetka pripreme Multicooker održava jelo toplim i sočnim, kao da je tek pripremljeno.


Uz Philips Multicooker dolazi par praktičnih silikonskih rukavica za vađenje vrućeg lonca, pametno oblikovane plastične miješalice koje ne oštećuju teflon i rešetka za kuhanje na pari. Ventil za paru možete prema potrebi držati potpuno zatvorenim, može biti podešen da ispušta paru ili čak potpuno uklonjen. Mirisi od kuhanja time su minimalizirani.



Kako mi je prošao dan s Multicookerom? Vrlo jednostavno! Iz priložene knjižice izabrala sam tri recepta i slijepo slijedila upute.
Jutro sam započela ukusnim omletom. Umjesto da sam dežurala uz štednjak nad tavom, na miru sam popila kavu,a stigla sam i premotati bebu jer je uređaj nastavio podgrijavati omlet nakon što je bio gotov. 


Za ručak sam se odlučila za pripremu rižota s povrćem. Potrošila sam desetak minuta na pirjanje i miješanje povrća, zatim sam dodala rižu, poklopila Multicooker i tako si poklonila 40 minuta slobodnog vremena. Daljnje miješanje nije bilo potrebno, budući da se posuda posvuda jednoliko zagrijava 3D-tehnikom i jelo vam ne može zagorjeti. Usto, riža je bila taman kuhana.


I za kraj, isprobala sam biskvitni kolač s jabukama. Bio je jednoliko pečen, prhak i ukusan, jedino sam morala razmisliti kako ga izvaditi iz lonca a da mi se ne prelomi. Jednostavno, ubacila sam unutra tanjur i izokrenula ga pridržavajući ga rukom.
Oduševilo me to što neka jela možete isplanirati unaprijed. Dovoljno je staviti sastojke u lonac, programirati vrijeme kada želite da jelo bude gotovo i nestati iz kuhinje, jer Philips Multicooker radi za vas!

Prednosti:
Philips Multicooker odličan je za brze i jednostavne obroke s manje posuđa i manje utroška vremena i energije. Jela možete pripremati brzo i jednostavno, programirati njihovu pripremu unaprijed i održavati jelo toplim ako vam netko od ukućana kasni za stol. Mirisi kuhanja su neznatni, što ovaj uređaj čini velikim prijateljem svih onih koji borave u skučenom prostoru (garsonijeri, kampici...). 

Nedostaci:
Nije za više od četiri osobe. 

Nabaviti ili ne?
Ako imate kuhinju kojom ste zadovoljni, ovaj će vam uređaj predstavljati igračku. Ako se prepoznajete u situacijama kada bi vam mogao zatrebati i obzirom da cijena uređaja nije pretjerana, a mogućnosti su mu višestruke, toplo preporučam! 

Cijena uređaja: 899 kn.